Activiteiten

Onderstaande activiteiten voor de viering van 80 jaar vrijheid staan op dit moment in de planning.

Herinneringsroute

 

Op deze 31 kilometer tellende route vertellen 24 herinneringsbordjes de verhalen van 80 jaar geleden; over de bevrijding van Gilze en Rijen. Verhalen die niet verloren mogen gaan.
Deze herinneringsbordjes, drie Liberation-zuilen en twee dankkapellen vormen samen de verbindingspunten voor de herinneringsfietsroute. Hij loopt door de vier kernen van de gemeente Gilze en Rijen. De herinneringsbordjes werden ontwikkeld door Heemkring Molenheide in samenwerking met de gemeente als blijvende herinnering aan de gebeurtenissen van 80 jaar geleden.

 

Fietsroute
De fietsroute staat op de app IZI Travel, onder ‘Herinneringsroute Tweede Wereldoorlog’ en de website: http://www.gilzerijenopdekaart.nl

Wandelroute

Een wandelroute wordt onwikkeld.

Documentaire

 

In deze door Heemkring Molenheide ontwikkelde documentaire wordt met foto’s, filmfragmenten, interviews en gesproken woord een beeld van het leven tijdens de oorlog geschetst. De documentaire laat zien wat er allemaal voor afschuwelijks gebeurde in onze gemeente, dorpen, onze wijken en onze straten. Ook de kinderen van toen komen aan het woord.

 

BN De Stem noemde het in een artikel een ‘indrukwekkend tijdsdocument’.

 

De documentaire zal weer zowel in Gilze als in Rijen vertoond worden.

Lezingen

 

Ook voor dit project worden i.s.m. Heemkring Molenheide en ondernemersvereniging GRIC een aantal interessante lezingen met het thema 'vrijheid' georganiseerd. 

Bevrijdingsconcert

 

Wegens groot succes geprolongeerd: Het Bevrijdingsconcert.

 

Op zaterdag 19 oktober 2024 is er weer een eenmalig Bevrijdingsfeest in een hangaar op de vliegbasis. U krijgt een concert voorgeschoteld van het Lokaal Bevrijdingsorkest, wat is samengesteld uit muzikanten uit onze gemeente. Het tweede deel van het concert wordt verzorgd door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

 

 

Tentoonstelling 

 

In het kader van de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding werd tentoonstelling Bevrijding en Wederopbouw door Heemkring Molenheide al eerder ingericht. Vanaf de eerste zondag van november 2019 kon de tentoonstelling bezocht worden. Het was de planning deze tentoonstelling tot eind 2020 te laten doorlopen. Door de corona-crisis en de daarop volgende instructies van onze overheid moesten we besluiten de tentoonstelling in april 2020 te sluiten. Om alle basisscholen en alle andere inwoners van onze gemeente de gelegenheid te geven de tentoonstelling alsnog te bezoeken wordt deze opnieuw ingericht.

 

Bevrijdingslint 

 

Verspreid over de 4 kernen worden 66 borden geplaatst met op ieder bord een indrukwekkende gebeurtenis in onze gemeente voorzien van foto's uit de Tweede Wereldoorlog. 

 

Op een aantal borden vind je ook een QR-code. Door deze code te scannen kom je op de website van Heemkring Molenheide waar je meer informatie krijgt over die bepaalde gebeurtenis. 

 

 

Jongerenactiviteit

 

Voor de jongeren wordt gezocht naar een activiteit met het thema 'vrijheid' die aansluit bij hun belevingswereld. Wordt vervolgd!

Activiteiten verzorgingshuizen

 

Bevrijdingslint op locatie

Voor de verzorgingshuizen in de gemeente worden posters van de herinneringsborden gemaakt zodat de bewoners deze in huis kunnen bezoeken. 

 

Muziek van toen

Er wordt een muzikale middag georganiseerd voor de bewoners met liedjes van vroeger.

Basisscholen

 

In samenwerking met Cultuurplaats wordt een lesprogramma voor het basisonderwijs samengesteld.

Bevrijdingsfestival 5 mei 2025

 

Een gratis toegankelijk openlucht festival met jong talent uit de gemeente met als thema 'vrijheid'. 

Sportprojecten

 

Sportverenigingen worden benaderd om samen een sportevenement te organiseren met als thema 'vrijheid'.

Geef oorlogsslachtoffers een gezicht

 

Achtentachtig oorlogsslachtoffers. Dat was na de Tweede Wereldoorlog de droeve optelsom voor Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot. Achtentachtig inwoners, jong en oud, die door gruwelijke oorlogshandelingen het leven lieten. Wie waren zij? Onder welke omstandigheden kwamen zij om het leven? Bij Heemkring Molenheide willen ze meer over hun achtergronden ontdekken. Door hun levensverhaal te vertellen en foto’s te achterhalen willen we al die slachtoffers een gezicht geven. Want hoe lang geleden ook, het blijft belangrijk hen te herdenken.

 

Wie helpt hen aan verhalen en foto’s?

 

Klik hier voor het complete verhaal.